Ιερά Μονή Παλαιοπαναγιάς – Άστρος Κυνουρίας

Σε απόσταση 5 χλμ. νότια του Άστρους πριν το μοναστήρι της Παλαιοπαναγιάς συναντά κανείς μία σκιερή τοποθεσία, όπου ορμητικά νερά κατρακυλούσαν από ένα τεράστιο κωνικό κάδο, για να κινούν ένα νερόμυλο. Εκεί βρίσκεται ένα μικρό μοναστήρι με τρείς καλόγριες που χαρίζει μοναδικές στιγμές φιλοξενίας και κατάνυξης.

Πρόκειται για το μετόχι της μονής με το ναό του Αγ. Γεωργίου σε σχήμα θολωτής μονόχωρης Βασιλικής. Λίγο πιο κάτω χωμένη σε μια κατάφυτη χαράδρα βρίσκεται η μονή της Παλαιοπαναγιάς, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου .  Η μονή αυτή είχε ερημωθεί κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, πιθανόν τη δεκαετία 1770-1778 και αργότερα ανακαινίστηκε εκ βάθρων. Και σήμερα επίσης συντελείται γενικότερη ανακαίνιση της μονής.

Η μονή διατηρεί τον αρχικό της χαρακτήρα με λίγες σύγχρονες επεμβάσεις. Το καθολικό είναι σταυρεπίστεγος τετρακιόνιος και έχει κτιστεί το 1814. Η πρώτη ιστορική μνεία γίνεται το 1612 ενώ άλλοι αναφέρουν το 1310.

Το 1991 η Μονή απο ανδρώα μετατράπηκε σε γυναικεία και παράλληλα άρχισε και η ανακαίνιση της η οποία συνεχιζεται με την διαμόρφωση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Τώρα πια υπάρχουν και κελιά όπου μπορούν να φιλοξενηθούν πιστοί, τραπεζαρία και ένας μοναδικός περιβάλλον χώρος όπου κυριαρχούν το μεράκι των καλογριών και η άγρια ομορφιά του βουνού.

ΠΗΓΗ : ΤΕΥΧΟΣ “ΠΑΡΝΩΝΑΣ – ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ” ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕ 13 ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

3/5/2015