Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Κολινδρού

Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Κολινδρού1

 

Έξω από την κωμόπολη του Κολινδρού και σε απόσταση μόλις δυόμισι χιλιομέτρων από αυτήν, βρίσκεται η παλαιά και ιστορική Μονή η τιμώμενη επ’ ονόματι του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Το ξεκίνημα και η πρώτη καταβολή της πρώην ανδρικής και τελευταίως γυναικείας αυτής Μονής, χάνονται δυστυχώς μέσα στα βάθη του παρελθόντος, δίχως ιστορικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Ό,τι γνωρίζουμε για το Μοναστήρι αυτό, προέρχεται από την προφορική κυρίως παράδοση των ευσεβών κατοίκων της περιοχής –κυρίως των παλαιοτέρων- και φθάνει μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνος, οπότε και έπαυσε να οικείτε από μοναχούς.

Στα χρόνια της ξενικής κατοχής (1941-44) καταστράφηκαν σχεδόν παντελώς και τα τελευταία παλαιά κελλιά της και παρέμεινε μόνο το καθολικό της σε κακή όμως κατάσταση.
Κατά τα έτη 1980-82 οι κάτοικοι του Κολινδρού, συνδεδεμένοι παλαιόθεν με την Ι. Μονή και επιθυμούντες την λειτουργική και λατρευτική επαφή τους μ’ αυτήν, απεφάσισαν, με επικεφαλής τους εφημερίους των, την ανέγερση νέου Ναού –αφού κατεδάφισαν τον παλαιό-, τον οποίο εγκαινίασε ο τότε Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας.

Ο πρώην Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος  κ.Αγαθόνικος, εν τη εγνωσμένη αγάπη του προς τον Μοναχισμό και τις Ιερές Μονές, απεφάσισε την ανασύσταση και αναδημιουργία της Ιεράς Μονής, της οποίας και πτέρυγα με τους κυριώτερους λειτουργικούς χώρους εθεμελίωσε την 27-9-1987, η οποία αποπερατώθηκε το 1991, οπότε και εγκατεστάθη γυναικεία αδελφότης υπό την Ηγουμένην Ειρήνην Ζορμπάν.
Ήδη, μέσα σε λίγα χρόνια, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες και ο διαρκής μόχθος των μοναζουσών μαζί με την συμπαράσταση επωνύμων και ανωνύμων χριστιανών και κυρίως την ιεράν εποπτίαν και βοήθειαν του προστάτου Αγίου, έχουν μεταμορφώσει έναν έρημο χώρο  δημιουργώντας ένα μοναστικό κτηριακό συγκρότημα, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει το νέο περικαλλέστατο καθολικό, το οποίο εγκαινίασε ο Σεβ. πρώην Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικος την 17-9-2007.
Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου και στις 18 Ιανουαρίου, ημέραι μνήμης του προστάτου της Αγίου.

Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Κολινδρού2 Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Κολινδρού1 Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Κολινδρού3

Ηγουμένη: Ειρήνη μοναχή
Μοναχές: 15
τ. 23530 31122  

Πηγή:  (Ιστοσελίδα Ι. Μ. Κίτρους και Κατερίνης)