ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΗΦΗΣΙΑ

 

      Νέοι κάδοι απορριμμάτων, με νέα χρώματα, μπαίνουν στη ζωή μας και είναι για καλό. Οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών του Δήμου Κηφισιάς υποδέχονται αυτές τις ημέρες τους καφέ κάδους.

      Πρόκειται για τα πρώτα βήματα υλοποίησης ενός πολύ ενδιαφέροντος πιλοτικού προγράμματος για την προώθηση της κομποστοποίησης, που εγκαινιάζει ο Δήμος Κηφισιάς. Συγκεκριμένα, ο δήμος ξεκινά τη συλλογή των βιοαποδομήσιμων (οργανικών) «σκουπιδιών» ξεχωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα.

     Πρόκειται κυρίως για υπολείμματα τροφών (μαγειρεμένων ή ωμών) και σε μικρότερο βαθμό κλαδέματα. «Σε κάθε νοικοκυριό μοιράζεται ένας μικρός κάδος κουζίνας και ένα δέμα από ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες. Εάν πρόκειται για μονοκατοικία παίρνει επίσης έναν καφέ κάδο 35 λίτρων. Στις πολυκατοικίες ο κάδος είναι δίτροχος και ανάλογα με το μέγεθος του κτιρίου είναι από 120 – 360 κιλά. Οι δημότες πρέπει να έχουν τους κάδους εντός της ιδιοκτησίας τους και να τους βγάζουν στο πεζοδρόμιο μόνο το προηγούμενο βράδυ της ημέρας που θα γίνει η αποκομιδή (δύο φορές την εβδομάδα καταρχήν) από τον δήμο. Μετά πρέπει ο κάδος να μπει και πάλι μέσα στον χώρο των κατοίκων, να μη μένει σε κοινόχρηστο χώρο, γιατί θα αφαιρείται από τον δήμο», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος.

     Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα καλύψει 2.000 νοικοκυριά, με 5.000 κατοίκους (περίπου το 6% του πληθυσμού του δήμου). Πρόκειται για τέσσερις περιοχές, μία στην Κάτω Κηφισιά, μία στη Νέα Ερυθραία (Καστρί), μία στη Νέα Κηφισιά και μία στην Εκάλη.

     Η συμμετοχή των κατοίκων είναι εθελοντική και η διανομή των κάδων, μαζί με χρήσιμες οδηγίες, γίνεται από συνεργεία του δήμου, μαζί με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έχει την επιστημονική υποστήριξη του προγράμματος. Ηδη έχουν διανεμηθεί καφέ κάδοι στις επιλεγμένες περιοχές της Εκάλης και του Καστριού, ενώ σήμερα, 17 Νοεμβρίου, γίνεται διανομή στη Νέα Κηφισιά και αύριο στην Κάτω Κηφισιά, από τις 9 π.μ. – 3 μ.μ. Εάν κάποιος κάτοικος απουσιάζει μπορεί να απευθυνθεί στον δήμο.

«Η ανταπόκριση από τις μέχρι τώρα διανομές ήταν πολύ ενθαρρυντική. Οι δημότες ανταποκρίθηκαν και παρέλαβαν κάδους σε ποσοστό 80%», μας είπε ο κ. Ξυπολυτάς. Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς.

      Τα οργανικά υπολείμματα που θα συλλέγονται στην Κηφισιά θα πηγαίνουν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης στον ΧΥΤΑ Φυλής και θα επεξεργάζονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα, με στόχο να παραχθεί εδαφοβελτιωτικό κομπόστ υψηλής ποιότητας. «Η συμμετοχή του δήμου μας σε αυτό το πρόγραμμα ξεκινά καταρχήν για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που μένουν τελικά για ταφή. Εάν ένα νοικοκυριό κάνει σωστή ανακύκλωση και κομποστοποίηση, μόνο το 5% των απορριμμάτων καταλήγει στον ΧΥΤΑ.

      Επίσης, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται πολύ και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ΧΥΤΑ, οι εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Ακόμα, ο δήμος που θα πετύχει μεγάλη μείωση των απορριμμάτων που πηγαίνουν για υγειονομική ταφή θα έχει μελλοντικά σημαντικό οικονομικό όφελος, καθώς η τάση είναι να επιβαρύνεται κάθε δήμος (άρα και τα δημοτικά τέλη) ανάλογα με την ποσότητα των σκουπιδιών που παραδίδει για ταφή», υπογραμμίζει ο κ. Ξυπολυτάς.

     Περίπου το 37% της πρωτοβουλίας αυτής χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και το υπόλοιπο από τον δήμο. Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσει και ο Δήμος Αθηναίων με ανάλογη πιλοτική πρωτοβουλία.

Του Γιαννη Ελαφρου για την καθημερινή

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα